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Standing Order 7 - Order in Plenary 
Meetings 

 

Rules of Debate

7.1 Members called by the Presiding Officer to 
speak shall address the chair. Members may 
speak in English or Welsh and simultaneous 
interpretation facilities shall be provided for 
speeches made in Welsh. The Presiding Officer 
may call the Secretary of State for Wales to 
speak in any debate.

The final sentence covers clause 32(1) of the 
Bill, which states that the Secretary of State is 
entitled to participate in proceedings of the 
Assembly, although it may be more appropriate 
elsewhere within Standing Orders. Subject to 
the possibility of moving the final sentence, 7.1 
can be retained if Members agree. 

Q: Do Members agree? 

7.2 Members shall not use language which the 
Presiding Officer considers to be disorderly, 
discriminatory or offensive or which may 
detract from the dignity of the Assembly. The 
Presiding Officer may direct a Member who has 
used such language to withdraw it.

No longer necessary because: 

-0 the first sentence is a repeat of 
7.7(v), which we suggest should 
be retained. 

-1 the second sentence is covered 
by Standing Order 7.8. 

Q: Do Members agree? 

Length of Speeches

7.3 Speeches shall be relevant to the business 
before the Assembly, and avoid tedious 
repetition. The Presiding Officer may, at the 
beginning of any debate, announce a time limit 
on Members’ speeches, and may direct a 
Member who has spoken for too long to stop 
speaking.

Appears to require no amendment and can be 
retained. 

 

Q: Do Members agree?

Speaking More Than Once



7.4 A Member, other than the proposer of a 
motion or an amendment who is exercising a 
right of reply, may not speak more than once on 
any matter except, with leave of the Presiding 
Officer, for the purpose of briefly explaining 
some material point of his or her original speech.

Appears to require no amendment. Members 
may however wish to use this opportunity to 
consider whether Members may be allowed to 
speak twice by leave of the PO (for purposes 
other than explaining some material point of 
his / her original speech) and whether the 
reasons for allowing this should be specified in 
Standing Orders. 

Q: Should Members be allowed to speak twice 
by leave of the PO and if they are to be 
specified in Standing Orders what should the 
criteria be? 

7.5 A Member who is speaking may allow other 
Members to intervene for the purposes of 
clarification before resuming a speech. 

Appears to require no amendment. 

Q: Do Members agree?

7.6 A Member may not speak 
after the proposer of a motion has 
exercised a right of reply.

Appears to require no amendment. 

Q: Do Members agree?

Maintenance of Order

7.7 The Presiding Officer shall maintain order in 
the Assembly and shall call to order any 
Assembly Member who:

(i) is engaging in conduct which may constitute 
a criminal offence;
(ii) is obstructing the business of the Assembly; 
(iii) seeks to raise a matter outside the scope of 
the debate or motion;
(iv) is guilty of discourteous or unbecoming 
conduct; 
(v) is using disorderly, discriminatory or 
offensive language or language which detracts 
from the dignity of the Assembly; 
(vi) refuses to conform to any Standing Order; or
(vii) disregards the authority of the chair.

 

Clause 31(2) of the Bill provides that standing 
orders must include provision for preserving 
order in Assembly proceedings, so 7.7 would 
meet that obligation. 

It should be amended to: 

-0 replace "Assembly" with 
"proceedings of the Assembly" (if 
it has been agreed to restrict this 
Standing Order to plenary) [See 
paragraphs 4.3-4.4 of the covering 
paper]. 

-1 insert "or contempt of court" 
after "criminal offence" in (i) to 
reflect the wording in section 31
(2)(a) of the Bill. 

Q: Do Members agree to amend 7.7 as per the 



above? 

7.8 A Member shall comply with any directions 
given by the Presiding Officer about any 
conduct for which he or she has been called to 
order. A Member may be required to withdraw 
from proceedings for the remainder of the day if 
the Presiding Officer considers the conduct such 
as to warrant withdrawal. 

 

 

Clause 31(3) of the Bill provides that standing 
orders may include provision for excluding an 
AM from Assembly proceedings. 

"Proceedings" needs to be replaced with 
"Assembly proceedings" because it is 
considered that the intention is to exclude a 
Member from Committees as well as Plenary. 
[See paragraphs 4.3-4.4 of the covering paper]. 

Q: Do Members’ agree the amendment 
suggested above? 

7.9 When the Presiding Officer has required a 
Member to withdraw from proceedings and the 
Member has not done so, a motion to exclude 
the Member from proceedings of the Assembly 
shall be proposed by a Member and shall be 
voted on immediately. The exclusion on the first 
occasion shall be for one working day 
immediately following the day of exclusion, on 
a second occasion during the same calendar year 
for five working days immediately following the 
day of exclusion, and on a third or any 
subsequent occasion during the same calendar 
year for 20 working days immediately following 
the day of exclusion. 

7.9 will require amendment if amendments to 
Standing Order 7.8 are agreed (i..e. 
"Proceedings"and "proceedings of the 
Assembly" will need to be replaced with 
"Assembly proceedings"). [See paragraphs 4.3-
4.4 of the covering paper]. 

Members may also wish to consider whether the 
final sentence should be reworded as it seems to 
imply that the exclusion does not start until the 
following day. An alternative wording could be 
"the exclusion [shall take immediate effect]; …..
it shall be until the end of the working day 
immediately following the day of 
exclusion…etc". 

Members may also wish to consider whether 
exclusion should be from the Assembly 
premises as well. 

Q: Do Members agree to amend Standing Order 
7.9 as suggested above? 



7.10 During the period of a Member’s exclusion 
he or she shall not be entitled to receive any 
salary from the Assembly and shall not be 
permitted to attend any proceedings of the 
Assembly. 

Paragraph 126 of Better Governance for Wales 
White Paper Committee report said that the 
basis in law for the Assembly to take certain 
actions must be absolutely secure and made 
specific reference to stopping payments to 
Members excluded from proceedings. 

Clause 31(4) of the Bill provides that standing 
orders may include provision for withdrawing 
from an AM any or all of the rights and 
privileges of membership of the Assembly. 7.10 
covers that clause. 

7.10 will require amendment if amendments to 
Standing Order 7.8 are agreed (i.e. "Proceedings 
of the Assembly" will need to be replaced with 
"Assembly proceedings"). [See paragraphs 4.3-
4.4 of the covering paper]. 

Q: Do Members agree to amend 7.10 as per the 
above? 

7.11 In case of grave disorder arising in the 
Assembly the Presiding Officer may adjourn the 
meeting without putting any proposition to the 
vote, or may suspend the meeting for a specified 
time.

7.11 should be amended to replace "Assembly" 
with "proceedings of the Assembly" (if it has 
been agreed to restrict this Standing Order to 
plenary). [See paragraphs 4.3-4.4 of the 
covering paper]. 

Members may wish to consider amending 7.11 
to include 

adjournments: 

-0 caused by "significant 
disruption to business" to cover 
technical faults, 

defective lighting, fire alarms etc. 

-1 where the Presiding Officer 
considers that it is conducive to 
business to do so (for example, to 
mark respect after tributes, to 
allow Business Managers to 
confer when some unexpected 



piece of procedure has occurred). 

Q: Do Members agree to amend Standing Order 
7.11 as per the suggestions above?

Sub-judice  

7.12 Subject to the right of the Assembly to 
legislate on any matter within its competence, a 
Member shall not raise or pursue in any 
proceedings of the Assembly any matter where 
court proceedings have been initiated or where 
notice of appeal has been given, or where the 
Children’s Commissioner for Wales has decided 
to conduct an examination of a case, until the 
time when judgement has been given or a report 
has been made by the Children’s Commissioner 
for Wales, unless the Presiding Officer is 
satisfied that:

(i) the matter is clearly related to a matter of 
general public importance;

(ii) the matter does not relate to a case which is 
to be heard, or is being heard, before a UK 
criminal court or before a jury or to a case 
which is to be heard, or is being heard, in family 
proceedings; and

(iii) the Member does not, in his or her 
comments, create a real and substantial risk of 
prejudice to the proceedings of a court either 
generally or in respect of a particular case. 

Clause 31(2) of the Bill, as section 69(2)(b) of 
GOWA 1998, provides that standing orders 
must include provision for a sub judice rule. 
7.12 meets that obligation. 

Q: Are Members content to retain 7.12? 

Relations with the Judiciary



7.13. Unless the matter is the subject of a 
substantive motion, Members shall not in any 
proceedings of the Assembly make criticisms of 
the conduct of judges of the superior courts of 
the United Kingdom in the discharge of their 
judicial office; and in this Standing Order 
"judge" includes persons holding the position of 
judge (such as Circuit Judges and their deputies, 
and Recorders).

There is no specific provision in the Bill relating 
to 7.13. However, there is no reason to amend 
and it could therefore be retained. 

Q: Are Members content to retain 7.13 ?

 

Conduct of the Public

7.14. The Presiding Officer may make rules 
specifying the conditions with which members 
of the public attending proceedings of the 
Assembly must comply.

Paragraph 126 of Better Governance Wales 
White Paper Committee report said that the 
basis in law for the Assembly to take certain 
actions must be absolutely secure and made 
specific reference to imposing conditions on 
visitors attending Assembly proceedings. 

Clause 31(5)(b) provides that standing orders 
may include provision as to the conditions to be 
complied with by members of the public 
attending the proceedings (including provision 
for excluding any member of the public who 
does not comply with the conditions). 7.14 
covers that provision. 

Members may also wish to consider whether it 
would be more appropriate to have a separate 
Standing Order on the conduct of the public, 
along the lines of 7.14 and 7.15, that would 
cover public conduct in plenary and committee 
meetings. 

Q: Do Members wish to have a separate 
Standing Order on the conduct of the public? 



7.15 The Presiding Officer may require 
members of the public observing proceedings to 
withdraw if they are acting in a disruptive or 
disorderly manner, or otherwise interfering in 
the Assembly’s proper discharge of its business.

See comments on 7.14 above. 

7.15 should be amended to replace 
"proceedings" with "proceedings of the 
Assembly" (if it has been agreed to restrict this 
Standing Order to plenary). [See paragraphs 4.3-
4.4 of the covering paper]. 

Members may also wish to consider whether it 
would be necessary to expand on the meaning of 
"withdraw", for example to make specific 
reference to withdrawing from the public gallery 
or the Assembly premises as a whole? 

Q: Do Members wish to amend 7.15 as 
suggested and to be more explicit about the 
meaning of withdraw? 
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